Satama

Satamakaupunki

 

Hampuri on vilkas satamakaupunki ja satama on tärkeä osa kaupunkia. Kaupungin historia keskittyy pitkälti sataman ympärille. Hampurin satama sai alkunsa vuonna 1189, jolloin Hampurista tuli vapaakaupunki ja se sai tullioikeudet Elbejoelle. Satama sijaitsee noin 110 km päässä mereltä Elbejoen rannalla ja kyseessä on Saksan suurin ja Euroopan toiseksi suurin satama. Suurempi on vain Rotterdamin satama Hollanissa. Hampurin satama-alue kattaa yhteensä noin 72 km2 alueen, josta noin puolet on maata ja puolet vesialueita. Vuosittain Hampurin sataman kautta kulkee rahtiliikennettä noin 100 miljoonaa tonnia ja satama on suuri työllistäjä Hampurissa.

 

Sataman syntymäpäivät

 

Satama on kaupungin keskus ja itsessään jo historiallinen turistinähtävyys. Joka kevät Hampurissa järjestetään sataman syntymäpäivät (Hafengeburtstag), jotka ovat maailman suurimmat satamajuhlat. Syntymäpäiviä juhlitaan vuosittain toukokuussa. Juhlat kestävät pari päivää ja niiden aikana Hampurin satamaan saapuu niin saksalaisia kuin ulkomaisiakin purjeveneitä, erilaisia laivoja ja muita aluksia. Sataman syntymäpäivät on suosittu tapahtuma, jossa käy joka vuosi miljoonia ihmisiä. Juhlien ajan tarjolla on lisäksi myös musiikkia, esityksiä, ruokaa, juomaa ja muuta toimintaa ympäri kaupunkia.

 

Kalatori

 

Hampurin sataman lähellä järjestetään joka sunnuntai kalatori (Fischmarkt), joka juontaa perinteensä 1700-luvulle saakka ja on ehdottomasti kokemisen arvoinen tapahtuma. Kokemus sopii erityisesti aamuvirkuille, sillä markkinat ovat auki sunnuntaiaamuisin klo 5-9.30. Talviaikaan tapahtuma alkaa hieman myöhemmin klo 7.

 

Torilla myydään tuoretta kalaa, mutta sieltä löytää myös esimerkiksi käsitöitä, hedelmiä ja kukkia. Kyseessä on sosiaalinen tapahtuma, jonne tullaan seurustelemaan ja ihmiset suuntaavat usein kalatorille syömään herkullista aamupalaa, kuten lohi- tai katkarapusämpylöitä ja nauttimaan kahvia.

 

Vanhassa kalahallissa (Fischauktionshalle) järjestetään myös sunnuntaiaamuisin livemusiikkia ja konsertteja, joita voi kuunnella samalla kun syö. Lisäksi samalla pääsee ihastelemaan satama-alueen kauniita maisemia. Satamasta voi lähteä myös kiertoajelulle laivalla, mistä pääsee tutustumaan Hampurin kaupunkiin laivan kannelta käsin.

 

Lähteet:

http://www.fischauktionshalle.com/fish-market/music-program/?L=1

https://www.hamburg.com/sights/fish-market/

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.