Jalkapallo

Jalkapallo Hampurissa

Hamburger SV on Hampuria edustava jalkapalloseura.

 

Hampuri on tunnettu jalkapalloyhteisössä siitä, että heillä on ainoa Bundesliigan joukkue, joka ei ole koskaan pudonnut liigasta. Tämä on todella kiinnostava yksityiskohta sillä Bundesliiga on erittäin kilpailullinen ja tasokas liiga. Hamburger SV eli HSV on Hampuria edustava joukkue, jota kutsutaan myös nimellä “Dinosaurus”,sillä he ovat olleet liigassa alusta asti. HSV pelaa kotistadionillaan Volksparkstadionilla Hampurissa. HSV on voittanut liigan kuusi kertaa ja DFB-Pokalin kolme kertaa. DFB-Pokal eli Saksan Cup on vuosittainen jalkapalloturnaus, joka on toiseksi tärkein Bundesliigan jälkeen. Hamburger SV perustettiin vuonna 1919 nykyisellä nimellä.

Jo vuonna 1922 Hamburger SV pääsi Saksan Cupin finaaliin. Finaalista tuli ikimuistoinen, sillä joukkue pelasi FC Nurembergiä vastaan, joka oli jo voittanut kaksi edellistä finaalia. Ensimmäinen ottelu kesti kolme tuntia ja loppui tasapeliin. Samoin kävi seuraavalle ottelulle ja tuomari lopetti pelin, koska monta pelaajaa oli loukkaantunut. Saksan jalkapallokomitea antoi tittelin Hamburger SV:lle, mutta he kieltäytyivät reilun urheiluhengen ja pakonkin edessä. Heti seuraavana vuonna HSV voitti Saksan liigan reilusti.

Tämän jälkeen HSV:llä meni todella hyvin ja joukkue pärjäsi mahtavasti Saksan liigassa. Vuonna 1963 perustettiin Bundesliiga ja HSV oli yksi kutsutuista joukkueista ensimmäiselle kaudelle. Ensimmäinen Bundesliiga titteli tuli vuonna 1978 jugoslavialaisen valmentajan ohjauksella. Joukkueella meni hyvin 1990-luvulle asti, jolloin joukkueen talousvaikeudet alkoivat. Niistä päästiin lopulta eroon pelaajamyynnin avulla. HSV:llä oli myös vaikeuksia kentällä ja joukkue oli kausien lopuilla taulukon alapäässä. HSV pysyi silti koko ajan Bundesliigassa ja vuonna 2000 joukkue pääsi ensimmäistä kertaa mestarien liigaan. Nykyään HSV pelaa Eurooppa liigassa keskitasolla, eikä joukkue ole voittanut mitään suurta saksalaista turnausta.

FC St. Pauli.

 

Vuonna 1910 perustettu FC St. Pauli on toinen Hampuria edustava jalkapallojoukkue. Joukkue on hyvin tunnettu vaikka se pelaa Saksan kakkosliigassa, sillä heillä on ikimuistoinen kannatuskulttuuri. Kannattajien kuuluisa lippu on pääkallo mustilla FC kirjaimilla. St. Paulia kutsutaan punkkari joukkueeksi ja kannattajat ovat hyvin ylpeitä siitä. Joukkue ja kannattajat saavat paljon huomiota kaikkialta Saksasta ja jopa ulkomailta eli suosittelen, että käyt katsomassa yhden heidän otteluistaan. Pääset kokemaan ikimuistoisen ottelun ja ilmapiirin.

FC St. Paulin joukkue oli perustamisen jälkeen vain pieni keskitaulukon joukkue kunnes he pääsivät ensimmäistä kertaa pelaamaan Saksan ykkösliigaan vuonna 1934. Joukkueella meni hyvin myös seuraavina kausina, mutta kun Bundesliiga perustettiin FC St. Paulilla oli vaikeuksia nousta uuteen ykkösliigaan. Vaikeuksien jälkeen vuonna 1977 FC St. Pauli nousi vihdoin Bundesliigaan ensimmäistä kertaa historiassaan.

Huliganismi ja nykyisen kannatuskulttuuri syntyivät 1980-luvun puolivälissä. Kannatus rakentui vasemmistolaisten politiikan ympärille ja melkein jokainen ottelu on siitä asti ollut täynnä juhlatunnelmaa. Joukkue putosi jopa kolmanteen divisioonaan talousvaikeuksiensa takia. Suuri osa joukkueen varoista meni kalliiden, mutta keskitasoisten pelaajien ostoon. FC St. Pauli pääsi kylläkin takaisin kakkosliigaan vuonna 2007 ja Bundesliigaan kolme vuotta myöhemmin. He tippuivat kuitenkin jo kauden lopulla takaisin kakkosliigaan, eivätkä he sieltä ole vielä sen jälkeen nousseet.

 

FC St. Paulin ja SV Hamburgerin välinen derby on todella kiivas ja jännittävä ottelu.

 

Kun nämä kaksi Hampurin joukkuetta kohtaavat, peliä kutsutaan nimellä Hamburger Stadtderby. Ottelu on hyvin vanha ja jännite johtuu siitä, että kummatkin joukkueet ovat samassa kaupungissa ja joukkueet ovat pelanneet samassa liigassa monta kertaa. Joukkueiden kannattajat eivät pidä toisistaan, joten kannatuksesta ei ainakaan voi valittaa, sillä se on aivan ikimuistoista. Mikäli satut käymään Hampurissa derbyn aikana, suosittelen että käyt katsomassa sen. Derby on aivan pakko nähdä, jos olet jalkapallokannattaja. Liput maksavat yleensä vain noin 10-30 euroa näihin derbyihin. Valitettavasti joukkueet pelaavat tällä hetkellä eri liigoissa, joten he tapaavat toisensa harvemmin.

Voit valita, että menetkö seuraamaan Bundesliigan vanhimpia joukkueita ja nopeaa peliä tai sitten hyvin kannatettua kakkosliigan perinteistä paikallisseuraa. Toivotan sinulle hyvää matkaa tutustumaan Hampurin laajaan ja kiinnostavaan jalkapallokulttuuriin!

Jalkapalloa Euroopan pääkaupungeissa:

Lähteet:

 “HSV: Hamburger SV.” 007soccerpicks.Com, www.007soccerpicks.com/wp-content/uploads/2016/08/Hamburger-SV.jpg?x55666

“St Pauli-HSV Derby.” Spiegel.de, cdn1.spiegel.de/images/image-1186304-860_poster_16x9-ldys-1186304.jpg.

“Bundesliga Rivalries: Hamburg SV – St. Pauli.” German Football: Past, Present, and Future, Bundesliga Fanatic, 4 Apr. 2012, bundesligafanatic.com/bundesliga-rivalries-hamburg-sv-st-pauli

“Hamburger SV.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 29 Jan. 2018, en.wikipedia.org/wiki/Hamburger_SV

“FC St. Pauli.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 28 Jan. 2018, en.wikipedia.org/wiki/FC_St._Pauli

“(Kopie 1).” Overview: HSV, HSV, www.hsv.de/en/overview

“St Pauli Football.” Sportbuzzer.de, Sportbuzzer.de, images.sportbuzzer.de/v1/photos/raw/st-pauli-dreht-das-spiel-in-dusseldorf-siegtorschutze-christopher-buchtmann-jube/regular-16-9

“St. Pauli Football.” Hamburg.de, Hamburg.com, www.hamburg.com/explore/sports/st-pauli

Copa90football. “St Pauli Punks Fight for the Football Club They Want!” YouTube, YouTube, 3 Apr. 2015, www.youtube.com/watch?v=FzhEt7VXS_c

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.